HTML

Minden jó lépés a felismeréssel kezdődik

Friss topikok

Szakmunkás és bukott egyetemista: az Orbán-rendszer családmodellje

2014.05.19. 13:43 eneh90

Azok a fiatalok, akik az itthoni kilátástalanság miatt már a külföldi "beállok a társadalmi ranglétra legaljára és mosogatok" érzést is megtapasztalták, hazajöttek és körülnéztek, egy lehetőséget látnak maguk előtt az Orbán által megálmodott polgári jövőképben: terhes egyetemistákat szakmunkás párjuk oldalán.

Befejeződött a "külföldre kiránduló" fiatalok első ötéves terve

2009-ben, Mo. második EP választása után beindult a nagy karaván. "Hallottad Marika, a szomszéd Pistáéknál már mind a kettő a Fritzeknél mosogat?" - kezdődött a döglődő vidék felzárkózása a nyugati Európához. Falun szájról-szájra terjedt, a Városban már kisvállalkozókat ültetett a nagykutyák asztalához a munkaerőkölcsönzés. (Persze az orbáni egykulcsos adó hatalmas segítség volt. Nem csoda, hogy hiába veszélyezteti az államadósság csökkentését, valahogy mégsem sikerül meggyőzni a vállalkozókat, hogy "hidd el, neked se jó az egykulcsos, mert nem segítesz vele azokon, akikből megélsz".)
Szóval, a fiatalok fogták a gurulós bőröndöt és elhúzták Nyugatra. Van, aki nem várta meg a diplomát, hanem halasztott, mert az esetleges bukás után az iskolapad még mindig jó mentőöv a kínos (polgári?) családi asztalnál, ha a rokonok kíváncsisága nem hagy alább.

És itt jön a tanmese: Hogy a benzináron spóroljanak, öten ültek a kocsiba: a diplomás, az egyetemista, az asztalos szakmát tanuló, az autószerelő szakmát tanult fiatal és egy 40-es Apuka, aki a családi megélhetést kereste. Az egyetemisták mosogattak, takarítottak odakinn, a "rabszolgamezőkön", és fordították a helyi nyelvet a szakképesítéssel bíróknak. Apuka meg próbált fiatalodni. Szórakozni is közösen jártak, mert szerették a hazai ízeket és azokban a rövid pihenőkben is a munkaadók gúnya tartotta a lelket bennük. Idővel az egyik egyetemista új utat taposott magának. Nem érdekelte a magyar közvetítő cég szerződése, felrúgta és kockázatot vállalva, kihasználva nyelvismeretét, elment más munkát keresni. A többiekben erősödött a honvágy és négy év kinti spórálás után hazafelé vették az irányt. Itthon meglátták a lehetőségeket: az egyetemista a diplomás gyedet, az asztalos fiú a szakmunkásoknak járó minimálbérnyi ösztöndíjat. Így esett meg, hogy a korábban ösztöndíj nélküli fiatal egyetemista gyereket vállalt asztalos párjával.

Kimatekozott megélhetés

Egyetemista: ösztöndíj max. 10.000 Ft           diplomás gyed: havi 100.000 Ft
Asztalos: semmi                                           szakmunkás ösztöndíj: havi 80.000 Ft

Hosszútávú következmény: újabb ötéves projekt

Az egyetemista lány újabb gyerekeket vállal, mert a kormány az adózási kedvezményt csak a háromgyerekesekre tervezi. Diplomamunkáját vagy megírja és diplomásként továbbra is otthon ül a gyerekekkel, vagy nem írja meg és a hallgatói szerződés miatt a képzés árát a családmodellben élésre kapott támogatásokból kifizeti, azaz a kapott pénzt visszacsorgatja az államkasszába. Asztalosfiú az álomösztöndíj után Mo-n nem tud megélni, visszajár hát a korábbi aranyeurókat tojó Nyugatra. Immáron ő lesz Apuka az ötfős kocsiban.

50 komment

Címkék: diploma gyed Orbán

A bejegyzés trackback címe:

https://csakorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr96180846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cenzuratroll bosszanto 2014.05.20. 05:33:30

Az ötből négy orbánra szavaz. Kussoljanak és örüljenek, neveljék az újabb egybites agyú szavazódroidokat.

midnight coder 2014.05.20. 06:28:04

Ez kb. 2006 óta folyamatosan megy. Nem azért mert nem lehetne idehaza megélni - azért az emberek többségének ez valahogy sikerült. Hanem azért, mert míg kis hazánkba X forint a fizetésed, ez kinn kb. 4X vagy 5X. Ez így volt a gengszerváltás előtt is (sőt, még sokkal ígyebben), és 2006 előtt is. Ami változott az az, hogy az EU-s csatlakozás (és a türelmi idő lejárta) után könnyebb lett az EU-s munkavállalás a népnek.

A buktató az a dologban, hogy a lakás viszont kurva drága - úgy 500 ezer alatt nemigen úszod meg. Következésképp a kinnmaradás a tányérmosogató bölcsésznek annyira nem jó buli, a szakmunkásnak már inkább, feltéve ha beszéli a nyelvet. De igazából használható nyelvtudással, használható diplomával és gyakorlattal jó bolt kimenni. Azzal viszont itthon is megélsz - persze ezen jócskán rontana az egykulcsos SZJA eltörlése - ami további értékes munkaerő távozását jelentené más országokba.

midnight coder 2014.05.20. 06:32:33

Mondjuk a GYES-t és az adókedvezményt is én úgy alakítanám, hogy ne a harmadik gyerek után, hanem a negyedik gyerekig járjon. Azaz négy gyereknél többet ne érje meg vállalni.

kacsa232 2014.05.20. 08:26:45

@midnight coder: "Nem azért mert nem lehetne idehaza megélni "

Vegetálni el lehet egy átlagos fizetésből, de fejlődni nem. Vegetálni meg a gyom szokott, amikor kap is esőt + nem is.

"Hanem azért, mert míg kis hazánkba X forint a fizetésed, ez kinn kb. 4X vagy 5X. Ez így volt a gengszerváltás előtt is (sőt, még sokkal ígyebben), és 2006 előtt is"

Azért ezt gondold át még 1x...a rendszerváltás előtt kurvára nem így volt!

"A buktató az a dologban, hogy a lakás viszont kurva drága - úgy 500 ezer alatt nemigen úszod meg."

Azért ne túlozz már ember...

"De igazából használható nyelvtudással, használható diplomával és gyakorlattal jó bolt kimenni. Azzal viszont itthon is megélsz"

Azért mennek ki a fiatal orvosok, mert itthon olyan baromi jól megélnének a fizetésükből...

Jó sok butaságot összehordtál hirtelen!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.05.20. 08:30:20

Az emberek a rosszabb gazdaági helyzetbe levő országból mennek a jobb gazdasági helyzetbe lévő országba.
Rendszerint.

Tekintve, hogy 2002-ben minden mutató szerint a szlovákok elött voltunk, és 2010-re mindenben utolsóak lettünk, azért némi köze ehez vélhetően az MSZP-nek is lehet, amiről egy szót se ír a kedves posztoló.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.05.20. 08:31:28

@Trompf:

Mellesleg nekem úgy tünt, hogy a külföldön szavazók (azaz ott dolgozó magyarok) se az MSZP-t pártolták javarészt.

torró 2014.05.20. 08:32:04

Ezt már százmilliószor kitárgyaltuk itt különböző posztok jóvoltából. Attól függetlenül, hogy mindkét gyerekem diplomás. Itthon van munkájuk.De! Mondja meg valaki, nem lehet azt megérteni, hogy egy ilyen kis országban, hogyan lehetne minden diplomásnak munkát biztosítani? Az a baj, hogy az égvilágon senki nem hajlandó szétnézni mielőtt egyetemre küldik a gyereket, hogy melyik szak az ami piacképes. Csak vaktában választanak valamit és sokszor a legkisebb álláslehetőségűt, és utána jön a mindenki hibás kitörések.Tudomásul kellene venni, hogy szükség van jó szakemberekre is, mármint fizikaira gondolok. Ugyanis már majdnem szégyenkeznek ha ki kell mondani, hogy az én fiam , mondjuk autószerelő, vagy vízvezeték szerelő. Röhej. Meg lehet belőle élni, sőt. Én több szakmát gyűjtöttem be, saját műhelyt tudtam nyitni, nem mostanában az igaz. Már 8 éve nyugdíjas vagyok/ 45 év munkaviszonnyal/ és még mindig dolgozok. Szégyellni való? Ráadásul had mondjam el, hogy mindezt úgy értem el, csak magamra voltam utalva, ugyanis 14 éves voltam amikor szegény anyám elhunyt, apám meg alkoholista lett. És ma már régóta köztiszteletnek örvendhetek. És már több fiatalt indítottam el kisvállalkozásában.Semmit nem kértem tőlük, sőt a szaktudásomat teljesen átadtam nekik. Most is ha elakadnak valamivel, jönnek és segítek nekik. Kell a diplomás vitathatatlan. csak ezt okosan kellene megtervezni. Mondjuk az oktatást is!

Szevasztok 2014.05.20. 08:35:08

@midnight coder: "ezen jócskán rontana az egykulcsos SZJA eltörlése"

Az egykulcsos SZJA jelen formájának 2 baja van:
1. A minimálbér adómentességének megszűnése nagyon fáj, elsősorban ez az oka, hogy a lakosság alsó 50%-a rosszabbul él mint korábban.
2. A felső jövedelmi tizedben (~1mFt/hó fölött) egy szolidaritás jellegű plusz adókulcs pedig semmilyen gondot nem okozna.

Netuddki. 2014.05.20. 08:36:19

Erősen légbőlkapott szösszenet. Aki kint dolgozik azoknak csak elenyésző része mosogat. Főleg a szakképzettek. Ja, és hülyék lennének visszajönni. Addig amíg ezek a barmok "uralkodnak" és mogyoróval fizetnek...

Netuddki. 2014.05.20. 08:38:24

@Szevasztok: Balfasz! Az 1 kulcsos és sok kulcsos SZJA-nak az a legfőbb baja, hogy be is kellene szedni. Amíg a zemberek a fizetésük egy részét zsebbe kapják addig baszhatjátok a kulcsozásotokat!

Netuddki. 2014.05.20. 08:40:01

@torró: "Ezt már százmilliószor kitárgyaltuk itt különböző posztok jóvoltából. Attól függetlenül, hogy mindkét gyerekem diplomás. Itthon van munkájuk.De! Mondja meg valaki, nem lehet azt megérteni, hogy egy ilyen kis országban, hogyan lehetne minden diplomásnak munkát biztosítani?"

Te finanszíroztad a gyerekeid büfészakát? Ha igen akkor mi a kérdés?

kacsa232 2014.05.20. 08:44:46

@torró:

"Meg lehet belőle élni, sőt."

A mostani diplomások szerintem 70%-a csupán kényszerből tanult tovább, mert az ön által említett pályalehetőség már régen nincs meg. Egy 8-10.000 fős kisváros hány autószerelő műhelyt tud eltartani?

Én azt látom, hogy talán egyet, de nagyon maximum kettőt!

Hány kőművest tud egy falu eltartani?

Nagyon keveset, akik főállásban megélnének belőle!

És még sorolhatnánk(ács, villanyszerelő, asztalos stb...)

A világ teljesen átalakult! Nincs szükség a szakmunkásokra sem, nem kell már ide senki!

Se diplomás, se szakmunkás!

Arra pedig, hogy beálljanak 80.000-ért műszakba dolgozni egy gyárba, bőven elég egy érettségi is ebben igaza van, de minden szülő, aki kitaníttatta a gyerekét, nem 80.000 ft-os állást szeretne a csemetéinek!

És egy szakmunkás vagy egy középfokú végzettségű Magyarországon nagyon ritkán kap többet az említett összegnél!

torró 2014.05.20. 08:50:19

@kovi1970:
Ragyogó! Azt sem tudod barátom, hogy hová jártak, és kijelented a büfés szakot.Megnyugtatlak nem arra jártak. Mondjuk a pénzügyi és számviteli.Az annak számít? De mondjuk az ELTE matek fizika szak. Az is? Amúgy meg ki a tököm finanszírozta volna, talán Te?
Van még kérdésed? Neked csak ennyi jött le? Te milyen büfés szakot végeztél, HA már ilyen kedves vagy?

torró 2014.05.20. 08:58:15

@kacsa232:
Nem egészen ilyen a helyzet.Akármennyire is meglepő, de van a szakmunkásra igény.Én most már vízzel foglalkozom, és még mindig sok a munkám. Igaz valóban átalakult sok minden, de nekünk alkalmazkodni kell a változáshoz. Én is ezt tettem. Örök életben alkalmazkodtam.És nem haltam éhen. Nem mástól kell várni a megoldást, hanem figyelni kell a tendenciát és lépni időben. Ezt kell megtanulni..Amúgy vannak örök szakmák, amikre mindig szükség lesz, amíg házakban lakunk, és járműveket használunk.

midnight coder 2014.05.20. 08:59:32

@kacsa232: "Vegetálni el lehet egy átlagos fizetésből, de fejlődni nem."
Ez eddig is kb. így volt az elmúlt 40 évben.

"Azért ezt gondold át még 1x...a rendszerváltás előtt kurvára nem így volt!"
Sokkal inkább így volt. Kinn az átlagpolgár a 80-as években jobban keresett, itt meg kb. ugyanúgy. Csak a kaja és az energia volt dotálva államilag.
De próbáltál bármilyen nyugati cuccot megvenni a cuculista fizetésedből... Egy Commodore 64 kb. egy éves fizud volt akkor amikor a nyugati gyerekeknek játékgépnek vette apuka.

"Azért ne túlozz már ember.."
Ismerős kolléga nemrég ment ki a svédekhez. Pont ennyiért bérli a lakását. Igaz, a fizuja nem 300 ezer hanem másfél millió. De nem is tányért mosogat.

kacsa232 2014.05.20. 09:12:12

@torró: igény az lesz bizonyos szakmákra mindig, ebben nincs is vita. Én csak azt mondtam, hogy tömegesen nem lehet megélni a vízvezeték szerelésből vagy a villanyszerelésből! Akkora kereslet nincs rá. Itt nem pár ezer emberről van szó, akiknek nincs piacképes tudása, hanem sok százezerről!

Ön azért tud megélni a munkáiból, mert nyilván jó benne, de a másik oldala, hogy nincs is akkora konkurencia, mint régen. Gondoljon bele, hogy ha több vízvezeték szerelő lenne hirtelen a városában, mennyivel lejjebb mennének az árai!
Akkor már egyből nem tudna megélni belőle, lehet, még a nyugdíja mellett sem!

A másik dolog, hogy teljesen más egy fix nyugdíjjövedelem mellett dolgozni, hiszen az jön biztosan minden hónapban. (teljesen megérdemelten)

De gondoljon bele, hogy ha csak a szakmunkájából kellene megélnie, vajon vállalna e újra 2 gyereket és a taníttatásukat. A mai viszonyok között értem persze és Magyarországon!

kacsa232 2014.05.20. 09:23:15

@midnight coder:

"Csak a kaja és az energia volt dotálva államilag"

:))))) Éppen ez az! Jelenleg a rezsiköltség egy fizetés kb 50%-át viszi el! A kaja szintén baszott sokat. Nem mindegy, hogy a fizetésedből, miután levontad a rezsit+élelmet, mennyi marad. 10%-a a fizetésednek vagy mondjuk a 50-60% még megmarad!

És ez még csak a vegetálás, hogy eszel + laksz valahol. Még ruhát és tartós fogyasztási cikket nem vettél és nem mentél el szórakozni sem!

Vagy a lakáshoz jutást ha nézzük, messze jobbak voltak a lehetőségek!

A Commodore 64 -es példádnál igazad van, nyilván voltak olyan cikkek, amik jóval drágábbak voltak, de azt visszanyerted a lakáshoz jutásnál és a rezsi-kaja költségeknél arányaiban.(szinte)

"Ismerős kolléga nemrég ment ki a svédekhez. Pont ennyiért bérli a lakását"

Hát...azért Angliában/Hollandiában/Németországban/Ausztriában bőven lehet olcsóbban is házat kivenni! Nyilván, ha Stockholm belvárosában vesz ki házat a haverod, akkor elkérnek érte annyit.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 09:26:16

@midnight coder:
A nem lehet megélni vs. meg lehet élni dologgal kapcsolatban azért annyit megjegyzek, hogy továbbmész a Budapest vége táblánál, vidéki városokban azt látod, hogy az emberek 99%-a többé-kevésbé bebetonozott állásban van, és a fiatalok azok, akik ebben a bebetonozott rendszerben nem találnak állást, mert fel nem szabadul, a leépítéseket általában kerülik, de ha valaki nyugdíjba megy, nem vesznek fel helyette új embert. Éppen ezért a fiataloknál nem az a helyzet, hogy elvállalnak valami rosszul fizető, nem szakmai állást, hanem ha dolgozni akarnak, vagy Budapest, vagy külföld (sokaknak utóbbi vállalhatóbb). Sok olyan van, aki meg a szülei nyakán él még 30 éves korában is. Szóval a lényeg, hogy nem kevesen vannak, akiknek az uram-bátyám rendszerben nem a jobb fizetés a kecsegtető, hanem úgy egyáltalán a munkalehetőség.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 09:27:30

@midnight coder:
A GYES-nél érthető, de az adókedvezménynél miért?

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 09:33:40

@torró:
Ja, csak amíg a szakmunkások többsége örülhet a garantált bérminimumnak, addig nem tudom miről beszélünk. Mindig a jéghegy csúcsával jön mindenki, mert persze, hogy ha gázost hívsz, akkor jó sokat kér, de neki ki kellett építenie egy ügyfélkört, hogy vállalkozóként megélhessen, és ez a piac is korlátozott, a legtöbb szakmunkás ezzel szemben alkalmazott (még, vagy marad az), és alkalmazottként kevesen fognak a törvényileg előírt minimumnál többet kapni. Nézd meg pl. mi megy a "hiányszakmákkal", hiány van a tapasztalt szakemberekből, erre állami pénzből fizetik a gyorstalpalót a munkanélkülieknek, akik persze ugyanúgy nem találnak munkát, mert nyilván a munkáltatóknak nem a gyorstalpalót végzett tapasztalatlan szakember kell.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 09:35:34

@Szevasztok:
Az egykulcsos adózás volt a Fidesz kevés értelmes intézkedéseinek egyike. Amíg nem lesz olyan párt, amelyik ezt elfogadva jobbról támadja a Fideszt a kommunista intézkedései miatt és nem a kevés értelmes dolog miatt, addig nem tudok meggyőződésből szavazni senkire, max. a kisebb rossz mellett lehet dönteni.

Nzoltan 2014.05.20. 09:37:44

@Szevasztok:
"1. A minimálbér adómentességének megszűnése nagyon fáj, elsősorban ez az oka, hogy a lakosság alsó 50%-a rosszabbul él mint korábban."

Ez ösztönzőleg hathat.

2. A felső jövedelmi tizedben (~1mFt/hó fölött) egy szolidaritás jellegű plusz adókulcs pedig semmilyen gondot nem okozna.

És nem is oldana meg semmit, mert a 200 ezer dolgozó nem tud tízszer ennyi emberrel szolidáris lenni. Egyszerűen nem jön ki matematikailag.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 09:39:02

@kacsa232:

"Arra pedig, hogy beálljanak 80.000-ért műszakba dolgozni egy gyárba, bőven elég egy érettségi is ebben igaza van, de minden szülő, aki kitaníttatta a gyerekét, nem 80.000 ft-os állást szeretne a csemetéinek!"

De a legtöbb helyen ez sincs.

midnight coder 2014.05.20. 09:39:29

@Narancskommunista: Nehezen tudok elképzelni olyat hogy valaki normális meló mellett normálisan felneveljen ma egy nagycsaládot.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 09:41:31

@torró:
"Mondjuk a pénzügyi és számviteli. Az annak számít?"

Annak.

"De mondjuk az ELTE matek fizika szak. Az is?"

Nem, az nem az.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 09:43:53

@midnight coder:
Svédország szélsőséges példa, németeknél ismerek olyat, aki 2-szereséért bérel, mint itthon hasonlót, a fizetése meg 4-szerese.

gombakomba 2014.05.20. 09:47:19

Olyan divatos manapság kijelenteni, hogy nincs szükség tanulásra, legfeljebb valami szakmát.
Tényleg ennyire nehéz gondolkozni, és tágabb összefüggéseket felismerni?
Tényleg rossz úton jár Finnország, az ázsiai kistigrisek, na meg Németország és Ausztria a maga ingyenes felsőoktatásával?
Külön csemege a fent hozzászóló kedves Torró, aki nagy hangon hirdeti, hogy legyen csak több szakmunkás, de azért az ő gyerekeinek természetesen több kell, jobb kell, ezért diplomásak, jól képzettek.
Sokan óriási tévedésben élnek a "büfészakokkal" kapcsolatban is, mert csak pillanatnyi költség-haszon elemzésig ér az agyuk, hosszabb távú és tágabb összefüggésrendszert átlátni már nehéz.
Semmiféle tanulás nem haszontalan. Sem az egyén, sem a társadalom számára, de ennek hatásai hosszú távúak. Egy adott területen való tanulás a többi területen is javítja a problémamegoldó képességet.

Igen, vannak életképtelen diplomások. DE Sokkal több az életképtelen, eltartásra szoruló a nem diplomások között.

Érdekes módon mindig csak a felsőoktatás "büfészakjairól" esik szó. Mi a helyzet a szakmunkásképzés büfészakjaival? Mert hogy van belőlük bőven. Meg van bőven olyan szakmunkásképzősből, aki még azt a három osztályt is alig tudja elvégezni, nemhogy utána rendszeresen továbbképezni magát. Máshogy pedig nem lesz piacképes az iskola után húsz évvel. Ebben a társadalmi rétegben, meg alatta jellemző leginkább az "életképtelenség".
Ugyanis szakmunkásból is a TANULTRA, a jó képességekkel rendelkezőre van szükség, aki képes továbbképezni magát, és képes magát menedzselni. Akár jól eladni magát, mint alkalmazott, akár maga egy vállalkozást vezetni. Ehhez pedig kell a tanulás, kellenek jogi és szervezési és pénzügyi ismeretek (akkor is, ha van könyvelője).

De nem baj, ha esetleg nem érted, amit írok. Ez esetben, kérlek, tegyél úgy, ahogy Torró. Mert hiába hirdeti nagy hangon, hogy legyen csak több szakmunkás, ha ő is, meg minden hozzá hasonló azért legalább a saját gyerekét a képességeinek megfelelő legmagasabb szinten taníttatja, azzal valójában mindannyian csak jól járunk.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 09:50:11

@midnight coder:
Ha az egyik szülő kiemelkedően keres, a másik meg otthon van a gyerekekkel, akkor miért ne kaphatnának az 5. gyerek után is családi adókedvezményt?

Elvileg pont az lenne a célja a családi adókedvezménynek, hogy a középréteg gyerekvállalását támogassa, sokkal örvendetesebb lenne a jövő szempontjából, ha a jól képzett, dolgozó középréteg vállalna 5 gyereket, mint a jövedelem nélküliek. Mondom ezt úgy, hogy a családi adókedvezményt én eleve rossz módszernek tartom, így be sem vezettem volna, de ha már bevezették, akkor a koncepció arcon csapása lenne, ha valahányadik gyerek után nem járna. Azzal viszont egyetértek, hogy arányos legyen, tehát 3 gyereknél 1,5-ször annyi járjon, mint 2-nél.

randomuser1 2014.05.20. 09:51:18

megmondom a tutit barátami, az már így nagyon nem megy, h mindenki ojjan munkát végezzen amit gépek jobban csinálnak, menjetek szerte a világba és programozzatok kedvetekre, abban a masinériák eléggé bénák...
még :)

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 09:51:39

@gombakomba:
A diplomások 90%-a, és a diplomás gyerekűek 90%-a egyetért ma Magyarországon abban, hogy túl sok a diplomás, több szakmunkás kellene, ugyanakkor valamiért a saját gyerekeikre ezt nem vonatkoztatják...

gombakomba 2014.05.20. 09:53:22

@Narancskommunista:
Igen, hiszen adókedvezményt csak az vehet igénybe, aki adózik.
Ez nem olyan segíjke, amit munka nélkül lehet kapni.

gombakomba 2014.05.20. 09:53:57

@Narancskommunista: Na, azért megnézném ennek a felmérésnek a forrását.

_Epikurosz_ 2014.05.20. 09:57:51

Az elmélet az, hogy a sok diplomás majd vonzza a diplomás munkalehetőséget. A gyakorlat az, hogy az egyébként Indiába szánt robotszerű munkát követelő Shared Service Centereket hozzák ide. Egy főiskolával még el lehet viselni, de egyetemen nem erre nevelnek.

randomuser1 2014.05.20. 10:00:28

@Narancskommunista: nemtom mi ez a sazkmunkásfétiisizmus, a szakmukik természetszerűleg ostobák, annyi eszük van, h az okos mérnökök által hülyebiztosra tervezett eszközöket összedugdossák
általában szarul, ezzel is biztosítva a mérnökök feladatát, h még hülyebiztosabb és automatizálhatóbb modulokat tervezzenek..

gombakomba 2014.05.20. 10:01:35

Az én családomban sok a diplomás, egyes ágakon több generációra visszamenően, baráti körben szintén sok. Emellett családban és barátok közt is vannak nem diplomások, közülük középfokú végzettséggel rendelkezők és alacsonyabban képzettek.
A diplomások között kevés az olyan hang, hogy ne kéne diploma, legfeljebb "lenézik" egy kicsit azt, akinek nem annyira jó a diplomája (de azért ez csak maguk közti "lenézés", hasonló ahhoz, mint amikor valaki pl. a Forma-1-ben soha nem lesz jó, mindig utolsó - de azért klasszisokkal jobb, mint bármelyik átlagember).
Érdekes módon nem az egészen alacsony, hanem a középfokú végzettséggel, és a gyenge fősulival rendelkezők vélik úgy, hogy a diploma hülyeség.
De persze ez csak az én személyes példám, statisztikai célokra nem használható, a mintavétel nem volt reprezentatív :).

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 10:01:35

@gombakomba:
Nincs ilyen felmérés, csak egy számot írtam hasra ütés szerűen, de én tényleg ezt látom az ismerőseim körében, szinte minden diplomás osztja az észt, hogy túl sok a diplomás, miért akarja minden szülő, hogy diplomás legyen a gyereke, de természetesen a saját gyerekeit egyetemre küldi. Ahogy torró is...

randomuser1 2014.05.20. 10:02:48

@_Epikurosz_: jaja, és ezek azok a melók, amik idehaza a foglakoztatás csúcsát képviselik :)

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 10:04:10

@gombakomba:
Én meg nagyon sok piacképes mérnöki diplomával rendelkező embert ismerek, aki osztja az észt arról, hogy minek annyi diploma. Igaz ők általában a szakképzéssel kapcsolatban is megfogalmaznak kritikát.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 10:05:43

@_Epikurosz_:
Nem eleve elrendelt, hogy milyen munkahelyek létesülnek nálunk, sokat számít az is, hogy milyen az oktatási rendszerünk, milyen szakembereket és milyen minőségben képzünk.

gombakomba 2014.05.20. 10:16:39

Egy mérnök általában teljesen más szemszögből nézi a világot, mint egy humán beállítottságú ember. Azonkívül a mérnökök között sok az olyan, aki szakirányú szakközépiskola után főiskolán végez, egyetemet lehte, hogy lát még valami kiegészítő szakképzésben. Humán képzést alig kapnak.

Ezek az emberek nagyon jól működő, piacképes szakmérnökök lesznek, de a világnak csak egy viszonylag szűk területét látják át, nincs tapasztalatuk teljesen eltérő, látszólag össze nem függő szakmák interakciójáról.
Azt hiszem, egy ponton túl az iskola, a tanulás már nem szigorúan a szakismeretek elsajátításáról szól (amellett, hogy ez mindig fontos eleme kell, hogy maradjon a (tovább)képzésnek), hanem a széleskörű problémamegoldásról. A minél többféle ismeretanyag különböző módokon való kapcsolásáról. Ehhez kell az egyetemi diploma meg különböző szakterületekről további szakképzések. Így "keletkeznek" az igazán keresett és megfizetett szakemberek: pl. mérnök-közgazdász informatikai ismeretekkel.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.05.20. 11:01:55

@Trompf: Honnan tudod? Szerintem kevered azokkal, akik a Fidesztől kettős állampolgárságot kaptak és Erdélyben Felvidéken, stb. szavaztak.

Narancskommunista (törölt) 2014.05.20. 12:12:30

@gombakomba:
Én meg arról beszéltem, hogy értékes és értéktelen diplomával rendelkezők egyaránt osztják az észt arról, hogy túl sok a diplomás és miért nem küldik mások a gyerekeiket szakmunkásnak.

gombakomba 2014.05.20. 12:25:16

@Narancskommunista:
Vannak ilyenek is. Az én környezetemben nem általános.
Attól, hogy valaki megszerzett egy valamilyen diplomát, még nem biztos, hogy fel tudja mérni, hogy a magasabb képzettségnek a szigorúan vett szaktudáson túl milyen egyéb pozitív hozadékai vannak, mind egyéni, mind társadalmi szinten. De nagyobb eséllyel lesz rá képes.

torró 2014.05.20. 12:33:31

Látom többen is félreértettek. Akkor még egyszer.Nem azt állítottam,hogy nem kell diplomás ember.Csak annyit, hogy egyenlőre kell még szakmunkás is.Azt hiszem az is tisztán látszik, hogy nálunk nincs elég jól megtervezve, hogy milyen diplomásoknak tudunk állást biztosítani.Nincs megfelelő tájékoztatás a gyerekek felé, miszerint tudjanak olyan oktatást választani, amivel nem egy étterem konyhájában fognak kikötni.A másik, azt is tudni kell, hogy valóban nem minden gyerek szorgalmas és jól tanuló. Lehet erőltetni, van is rá példa, hogy az ötéves felsőoktatást 10 év alatt végzi el. Persze ha ez jó a szülőnek és bírja anyagilag, akkor sorry! Nem önfényezés,de én állandóan tovább képeztem magam, mint írtam is, több szakmából szereztem bizonyítványt, azért, hogy tudjak váltani ha kell.
@Emmanuel Goldstein:
"nemtom mi ez a sazkmunkásfétiisizmus, a szakmukik természetszerűleg ostobák, annyi eszük van, h az okos mérnökök által hülyebiztosra tervezett eszközöket összedugdossák"
Jó barátom! Akkor gyere el a karosszériás műhelyembe, és meglátod hogyan kell egy roncs darabjait úgy összedugdosni. hogy újra autó legyen belőle! Gondolom te nem vagy ostoba és meg is tudnád csinálni.

randomuser1 2014.05.20. 14:31:55

@torró: te olyan vagy, mint az ecceri vízszerelő, akinek hiába magyarázom, h roppantógyűrű, flekszicső, mint jön a szar forrasztópákájával, mijjenmesterien tud vele cinezni :)

_Epikurosz_ 2014.05.23. 12:33:36

@Emmanuel Goldstein: Azért foglalkoztatás csúcsának nem nevezném, inkább a hitegetés csúcsának, hogy a kezdőket felveszik, aztán megtanítják az aktuális folyamatra, és ránevelik őket, hogy csak végrehajtsanak. Ha ezek az emberek bekerülnek egy rendes munkahelyre, ahol a fejüket is használni kéne, nem csak hihetetlen sebességgel végrehajtani a folyamatot, akkor ott egyrészt nem tudnak mihez kezdeni magukkal, másrésze megijednek a kollégától, mert az kreatívan képes használni az Excelt. Sajnos Adam Smithtől pont a kretén hülyeségeit idézik és tanítják, azt nem, hogy megmondta előre, hogy a sztenderdizált egyenmunka rombolja a gondolkodási képességet és a tudatosságot. Érted, addig a tanárok próbáltak valami kis önállóságot nevelni bele a gyerekbe, erre az SSC full erővel és pszichológiai nyomás mellett leszoktatja róla. Nem véletlen, hogy az SSC munkákból egyszerűen nem lehet más helyre menni pár év után, mert akkor az emberünk már ki van égve és át van alakítva, és nem képes funkcionálni az SSC-hez hasonló munka keretrendszer nélkül. Tisztelet a kivételnek. Baromi sokan beleesnek ebbe a csapdába.

_Epikurosz_ 2014.05.23. 12:41:43

@Narancskommunista: Van újabban alkalmazott matematika szakunk. A Morgan Stanley a speciális állásportálján a HR-eseit úgy keresi Magyarországra, hogy azoknak legyen IT vagy SSC tapasztalata. Aztán a matematikusok csodálkoznak, hogy az emberek mégse inkább alkmatot, köszönik szépen. Mert azzal megint csak SSC-t lehet nyerni Magyarországon. A kifogtuk Amerikát tipikus esete. Én is szeretem a matematikát, de megnézem, mik a lehetőségeim. Nagyon-nagyon megnézem.

randomuser1 2014.05.23. 17:11:47

@_Epikurosz_: arra értettemm, h egy multi bejelent legálisan, kifizeti a túlórádat, elküld szabira mindamellet, h a meló cseppet értelmetlen és erősen lélekölő.
Amúgy persze, igazad van, úgy egy évtizede mi vagyunk az európai harmadik világ és nem is hoznak ide kretív melót, csak a klasszikus szellemi segédmunkát.

_Epikurosz_ 2014.05.27. 11:38:12

@Emmanuel Goldstein: Azért most, hogy majdnem mindenki átment az állami nyugdíjba, érdemes utánanézni, hogy a nagyon okos multi tölti-e a NYENYI lapokat, hogy legyen szolgálati időd meg fizetésed lejelentve, nem csak befizetve. Ha nincs a NYUFI felé is jelentve, akkor b**hatod. Csak szólok, hátha valaki akar csakúgy alapon szolgálati időt ellenőrizni a NYUFI-nál.
süti beállítások módosítása