HTML

Minden jó lépés a felismeréssel kezdődik

Friss topikok

Még mindig a régiek

2014.05.26. 17:38 eniko90

Ma Magyarországon a megújulás szóval mindent el lehet adni. Úgy nyert vele a Fidesz 2010-ben, hogy azóta szinte semmi mást nem kommunikált. A Jobbik az egész Európában érződő és most már bizonyítható nemzetelfojtó unió elleni szítással ülteti be a kémügynököket a fészekbe. Az LMP-nek is a jobboldal-ízű „új az irány Európa” síkosította be a küszöböt. Feri is úgy táncol most, ahogy az MSZP-ből való kiváláskor megújulást fütyült. Egyedül az MSZP kapcsolt későn. Az új baloldalt ugyanis a budai-negyed támasztja fel a főnixmadár Bajnai hamvaiból.

 „Nálunk a Viktor családtag”

 A Fidesz 2010-ben új Magyarország címen arra a vágyálomra alapozta kétharmadát, amit a rendszerváltás óta ígért a népnek: középosztálybeli családokat, polgári országot. A keménymagos Fidesz-szavazók úgy mennek ikszelni, mintha az egyik családtagnak akarnának jobbat, előrejutást. Nem maguknak, hanem neki! Elfelejtik ugyanis, hogy Viktor nem a gyerekük, akiért bármennyit áldozhatnak akár sikerülnek a tervei, akár nem. Elfelejtik azt is, hogy Viktor van értük, nem pedig fordítva. Valahol itt billen el a demokrácia és az autokrácia libikókája. 2014-ben a kétharmadát úgy képes megtartani, hogy az elmúlt időkben kialakult, transzformált pártok tömegeket megmozgató gondolatait egyszavas propagandává tette: megvédjük, nem hagyjuk, folytatjuk. Azóta a zsugorodó kétharmadnak vasárnap, ebéd utáni program a Fideszre való szavazás. Többségük azok a középkorúak, akik a ’90-es években alapítottak családot és azóta is azt az álmot kergetik, amit elhitetett velük az előző négy év. Annyira próbálják megélni a húsleves-rántotthús vasárnapokat, hogy már maguk is elhiszik, hogy a polgári középosztályhoz tartoznak. Valójában azonban a gyerekeiket külföldön tudó patópálok.

Feri, a nyuggerkirály

A jelenkori magyar politika legnagyobb mágusa kétségkívül az az örök megújuló, aki rosszabb szelek idején süt-főz, jobb szelek idején pedig táncol. Mert nem telt még el annyi idő, hogy az előző rendszer élvezői szavazatlanokká váljanak. Nem látják az adóssághalmozó milliomos szocit, aki először egy országot, majd saját pártját tette adóssá. Így lehet Feri a nyugdíjasok mentsvára az örök választások mezején.

Megújuló baloldal, kiszoruló zöldek

A székházában ragadt MSZP későn fogta meg azt a vonalat, amire a mellette bejutó öt párt felkapaszkodott. A  bukás után hangoztatott megújulás is már kétségbeejtő. A fiatal arcokat elvitte az előrelátó DK és Együtt-PM. Kit tennének most előre? A törtető Tóbiást vagy az egyetlen Fidesz-t megelőző MSZP-s város maffiaemberét, Verest? Az ő arcukkal az lenne a baj, hogy nem újak, és még mozgatható választóbázisuk sincs.

Van azonban a baloldalon egy olyan erősödés, amit a budai értelmiség tol. Bajnai öröme szintén a főnixmadár-szerű újjáéledés. Az amerikai lobby, a Soros-támogatás, az elit és a civil szféra erősítése, valamint a fiatal millásokból az új generáció felállítása mindenképp sokat ígérhet a baloldalnak. Nem hiába emlegette a választás előtt Kálmán Olgánál Farkasházy Teddy is az új fiatalok megjelenését. Talán sok olyan arc is hivatalos lesz a szárszói bulira, akik Heller Ági tanszékéről érkeznek és korábban már megjelentek a nyilvánosság előtt vagy legalábbis paradigmaváltó gondolataikkal jelezték, itt vannak …

Ebben az értelemben a szabadkőműves tömörülést hangoztatók is láthatják, a zsidó megoszlás inkább egy eu-párti Együtt-PM-ben sokszorozódik, mintsem egy LMP-s zöldpolitikában. Utóbbira nincs igény, s mint ahogy korábban a liberális gondolatokra, úgy nekik is csak addig volt esélyük, amíg alternatívát mutattak a bizonytalan szavazóknak. Most azonban, hogy az összefogás tagjai külön-külön is megmutatták erejüket, a zöldek ismét csak a képviselői fizetés szimbólumai lesznek. Mert ugye Schiffer múltja se engedi a „lehet más politikát”. Akik belátják, hogy nem születhet kormányerős párt pusztán a civil szervezetekből, alulról, és az átláthatóság is csak egy fedőnév marad, azok inkább a megújult arcú, politikai színtért már ismerőkre szavaznak. Az LMP számára nincs megújulás, mert ők maguk lennének a politika megújuló energiája. (S remélhetőleg nem mennek el a simicskázó sárdobáló módszer felé, mert azzal a süllyesztőbe küldenék magukat. Az ő esélyük ugyanis még mindig a Magyarországon ismeretlen ökopolitika, mint alternatíva egy egyre keményebb politikai időszakban.) Így marad minden a régiben: megújult arcok ugyanazokkal az ideológiákkal a háttérben.

Szólj hozzá!

Címkék: megújulás ep választás

A bejegyzés trackback címe:

https://csakorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr146211116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.