HTML

Minden jó lépés a felismeréssel kezdődik

Friss topikok

Pánik a magyar gazdaságban?

2018.10.17. 11:31 eneh90

Most, hogy mindenki elkezdi a saját bőrén érezni a mélyülő gazdasági problémát, naiv dolog lenne nem észrevenni a magukért beszélő intézkedéseket:

  1. ) Megemelték tegnap az aranytartalékot a 10szeresére!!! Ez egy pánik intézkedés. Az arany ugyanis alacsony kockázattal bír, értsd: a közeljövőben is lesz értéke, válság esetén pedig nagy értéke szokott lenni. Tehát ha holnap arra ébredünk, hogy megugrik a kenyér ára 1000 Ft-ra, és az utcán elkezdik összesöpörni a forintot, akkor az állami brókerek elkezdenek kereskedni az aranyunkkal, hogy „hé, fiúk, most nagyon kéne a pénz, mert üres a kincstár.” És lesz pénz. Válság esetén tűzoltásra alkalmas mennyiségben. (Fotó: Infláció után, 1946. mek.oszk.hu)inflacio_utan_1946.jpg
  2. ) Egyik napról a másikra megszüntették a több frontú állami támogatást. Semmi egyeztetés, semmi konzultáció, csak bejelentés. Csak a szép kártya maradt támogatva, hogy az országban hagyd a plusz pénzedet. Ez azért fontos, mert így amelyik kisvállalkozó, hoteltulajdonos az állam köldökére felkapaszkodik, ahhoz vándorol a pénz. Elegáns megoldása ez az állami pénzek baráti zsebekbe csúsztatásának. Mától nincs lakástakarékpénztárra állami támogatás, azaz vagy CSOKolózol és szülsz, vagy úgyse bírsz kifizetni egy lakást. Építeni egy házat meg még úgyse.
  3. ) A kkv szektor döglődik: vagy az államhoz tartozol vagy nem kapsz megrendelést. És ez nem arról szól, hogy „még egy honlapjuk sincs a vállalkozásoknak.” Mondjuk, amikor ezt Varga Mihály kijelentette Tusnádfürdőn, én csak annyit kérdeztem volna: akkor miért nem köti feltételekhez a kkv-k hitelfelvételét? Ha nincs még egy honlapjuk se és ez zavarja a kormányt, miért önti szigorítások nélkül hitel formájában a pénzt a kkv-kba?

Nálunk akkor sem jobb, ha mégis úgy tűnik

A külföldre vándorló magyar helyzetről eddig az volt a mondás, hogy majd haza jönnek maguktól, mert máshol sincs kolbászból a kerítés. Arra hivatkozva nem érdekelte a kivándorlás a kormányt, hogy a külföldi ország legtöbbjében nincs két évig gyes, amíg az anya otthon maradhat a gyerekkel. Sok országban fél évig maradhat az anya otthon, aztán vagy visszamegy dolgozni és fizeti a bölcsit vagy felvesz egy bébiszittert, de akkor már azért megy el dolgozni az anya, hogy más embernek adja oda a fizetését, hogy vigyázzon a gyerekére. Ha pedig otthon marad, akkor a férj fizetése kevés. Arra épít a kormány, hogy a családalapítást segítő látszatintézkedésekkel hazacsábítja a magyarokat anélkül, hogy könyörögne nekik.

Miért nem fog működni?

Senki nem akarhatja, hogy a gyereke egy olyan országban nőjön fel, ahol nincs rendes egészségügy, a bölcsik és óvodák túlzsúfoltak és egy háromgyerekes nőt alig akarnak visszavenni dolgozni. Mit ér ilyenkor az élete végéig járó adókedvezmény, ha a gyes után három gyerek mellett nincs munkahelye? Addig a 3*2 évig álom lehet otthon lenni, CSOKos lakásban/házban. De utána?

A béreket kell először emelni 

A valódi megoldás a bérek nyugat-európai szint közelébe emelése lenne (ezt Lázár János is elmondta legutóbbi nagypolitikával foglalkozó interjújában: https://www.youtube.com/watch?v=oKBQHIAY3yk 4:20tól), valamint a lakás-és albérletárak korlátozása, leszorítása. És amikor kellő pénz van az embereknél, akkor jöhetnek az állami támogatás szigorításai. Ezzel szemben a kormány fordítva cselekszik. Miért? Mert pánikol. Ebből lehet látni, hogy nem sok pénz van a "nagykasszában".

LTP helyett magánnyugdíj, hogy kiengeszteljék a bankokat?

Felröppent az a hír is, hogy a magánnyugdíjpénztárak felé kezdi el terelni a kormány az állampolgárok figyelmét. Elindul az öngondoskodás? Merész húzás lenne egyik napról a másikra, de már semmi sem lehetetlen, lásd: fentebb és lásd a saját életeden (LTP). Érthető lenne egyébként ez az intézkedés kormányoldalról, mert így amit elvett a lakástakarékpénztárak kapcsán a bankoktól, most azt a magánnyugdíjpénztárak támogatásával jóváírja. Kéz kezet mos: a bankok nem háborognak és a kormánynak sem kell amiatt körmöt rágni, hogy ki tartja majd el a most aktív dolgozókat öreg korukban (már ha megélik....vagy már ha itthon élik meg...)

A fentiek mind egyértelmű jelek, hogy bár más külföldi országhoz képest Magyarország így is sok támogatást nyújt az állampolgárainak (gondoskodó állam szelleme), nem teremt jólétet az országban, hanem felkészületlenül, pánikolva vár egy esetleges gazdasági válságot.

 

 

87 komment

Címkék: gazdaság válság ltp lakástakarékpénztár aranytartalék

A bejegyzés trackback címe:

https://csakorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr6014306595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sírjatok 2018.10.18. 13:07:22

Valójában ez a dohányzással, ill. annak betiltásával függ össze, hadd világítsam meg hogyan:

Nagypapám komoly ember volt, egész életében pipázott, ám tüdőrákban halt meg. Ezt látva édesapám, aki szintén komoly dohányos volt, lerakta a cigit, és velem is megígértette, hogy soha nem fogok dohányozni. Ám őt is tüdőrák vitte el nem sokkal később.

Én még élek, és valóban nem cigizek, de már egy kicsit sajnálom hogy nem próbáltam ki, mert ez a poszt annyira gecihülye, hogy amúgy is rákot kaptam tőle.

conchita wurst 2018.10.18. 13:34:50

"Most, hogy mindenki elkezdi a saját bőrén érezni a mélyülő gazdasági problémát"

Mivan? Sikerult atolvasnod a napi.hu cimeit, vagy honnan-e bolcsesseg?

felső határ nincs 2018.10.18. 13:40:05

"A valódi megoldás a bérek nyugat-európai szint közelébe emelése lenne"

"valamint a lakás-és albérletárak korlátozása, leszorítása."

Eniko, nem kertek meg fel kormanytanacsadonak? Mert te itt meg is oldottad, amit egy keleteuropai kormany sem 30 ev alatt...:)

konrada 2018.10.18. 13:59:35

@felső határ nincs:
...no ez így tényleg elég zagyva, mert vagy nyugati béreket akarunk, ami nyugati árakkal jár, vagy keleti árakat, aminek a keleti bérek vásárlóértéke az oka.

De hogy egyszerre mindkettőt???

(Mondjuk én inkább ellennék a nyugati bér-nyugati árakkal, legfeljebb abból követelném a keleti árfekvést, de hogy egyszerre akarjam, hát ez elég hiteltelen még utópiának is!;)

conchita wurst 2018.10.18. 14:01:42

@konrada: Bajnai is ugyanezt a fassagot igerte 2014ben 4 ev mulvara azaz mostra

conchita wurst 2018.10.18. 14:02:48

Alapjovedelem nem kene te agyamputalt?

HaD 2018.10.18. 14:17:06

...arra gyúrnak a gcik hogy trump papa majd megkegyelmez nekik védövám ügyileg,ha békén hagyják az ukránokat a nagytesóhoz simulni...valszeg erre is erösítenek mostanság a nagy "mentsük meg kárpátalját" össznépi hurrával:)....mondjuk mikor pl. erdélyt meg felvidéket "megmenthették" volna a szomszéd elvtársak ejus csatlakozásának vétójával akkor kussoltak...JAAAA,hogy ez is benne volt az alkuban hogy szétlopható zs-t kapjanak az ejutól:)?!?!

ami szabad 2018.10.18. 14:25:39

Én nem tudom, hogy pánikol-e vagy csak a szokásos lenyúlás, de hogy árt a gazdaságnak ezekkel a lépésekkel, az biztos. A nem gazdag emberek javakhoz való hozzáférése pedig tovább szűkül- ők lennének a tömegek- így szerencsére a tőlük elvett pénzből már gyarapíthatóak a felső-középosztály, alig 10%-os, no meg a haveri körök pénztárcája. Az aranytartalék növeléssel mondjuk kivételesen még egyet is tudok érteni, bár furcsának találom, hogy ovi ötletel matolcsynak, nem mintha fordítva jobb lenne. :) A lakáskassza a manyup után az önkéntesre való kacsingatás, az viszont nagy gáz. Amit ugyanis ez a gengszterbanda már rég eljátszott, az a bizalom. Ha ki is jönne egy állami újabb nyögdíjlábbal, akkor sem hinném el, hogy az működik, hiszen naponta bizonyítja be, hogy amire megfájdul a foga, azt lenyúlja. És még csodálkozik, hogy párnacihában tartja otthon a lét a magyar??? Ez az alacsony kamatkörnyezet + tranzakciós adó, + adó +bizalomhiány koövetkezménye, ezért van, hogy nem csökken, de minden mért időszakban nő az otthon tárolt lé.

erkölcsi hulla 2018.10.18. 14:38:30

Azt ugye vágjátok, hogy nyugati bér-nyugati árak kapcsán, ITT MOST NYUGATI ÁRAK VANNAK, a kaja németországban UGYANANNYI, és most az ingatlanok is elkezdtek közelíteni.

Ergó magyagyarországon balkáni bérek vannak, német árszínvonalon.

erkölcsi hulla 2018.10.18. 14:40:59

@ami szabad: A lakáskassza a manyup után az önkéntesre való kacsingatás, az viszont nagy gáz.

-Én úgy emlékszem, ezt már lenyúlták pár éve.

Melyik idióta barom tenné még egyszer a pénzét abba, amit pár éve önkényesen elloptak, és SEMMILYEN forradalom nem volt utána, a birkák tűrték.

Egy rendes országan tele lettek volna aggatva a lámpaoszlopok a parlamenttel. Persze szigorúan az onnan való konfettikre célzok.

konrada 2018.10.18. 14:44:26

@erkölcsi hulla:
Önkéntes magánnyugdíjak azóta is - köszönik szépen - megvannak.
Te kevered a kötelező manyuppal...

nemecsekerno_007 2018.10.18. 14:46:00

Elkezdték a reformokat. Persze nem fogja ezt a szót senki se kimondani, mert ez a vörös posztó :)

Remélem még komolyabban belenyúlnak a nyugdíjrendszerbe és az egészségügybe mint eddig bármikor.

A külföldi munkavállalást meg valahogy be kéne árazni.
Mert azt ugye senki se gondolja komolyan, hogy az itthon dolgozók fizetéséhez semmi köze nincs annak, hogy mások itthon hagyott nyugdíjasait is el kell tartani.
Persze lehet mondogatni a szokásos mantrát, hogy "dehát Orbán ellopja" de ezzel nem vagyunk előbbre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.18. 14:48:54

Készülünk a liberális gazdaság összeomlására. Ez jó lenne, akkor is, ha minket is rosszul érintene részben.

Kötelező magánnyugdíj - hülyeség. Nem szabad zsíros, kapzs magánkezekben adni az emberek jövőjét.

Bérleti árak korlátozása: megvalósíthatatlan.

Bérek növelése: helyes lépés. 2022-ig legalább 100 %-os emelést kell kiverni a nyugati tőke pofáján.

legyetek 2018.10.18. 14:49:52

Enikő, ugye magácska nem közgazdász?

Brix 2018.10.18. 14:57:32

A legfontosabb az lenne, hogy felesleges aranytartalèk kèpzès helyett, legalább a cseh vagy a lengyel kamatszintre vagy inkább felè emelje az MNB a kamatrátát, hogy növelje a bizalmat a pènzben. A hivatalos infláció már 3,6% ( 2017/09-12 havi) ez túl sok. Az èlelmiszereknèl mèg több...Az ingatlanok ára egy èv alatt 20-25% ot emelkedett, mert senki sem akarja lekötni a pènzèt a bankban... Ez magával hozta a lakbèr áremelkedèst is...A forint a legrosszabb pènz az EU- ban...A kunka, a korona , a zlotyi de mèg a lej is jobb volt, az elmúl èves időszakban...Ebből erednek a szèp szamok, de valójában az euróban számított GDP- ès bèrnövekedès számít...Ha ezen nem változtat a kormány ( MNB) mindenki továbbra is ingatlanba vagy devizába fog fektetni, mert egy ilyen fos pènz, amit a forintból csináltak , nem jelent biztos befektetèst a válságos időkben....A lufi fújás, a gyenge forintra alapozott gazdaság helyett ideje lenne váltani!

conchita wurst 2018.10.18. 14:59:42

@erkölcsi hulla: kotelezo manyup pert buktatok strassbourgban

erkölcsi hulla 2018.10.18. 15:06:40

@conchita wurst: meglehet, nekem csak annyi van meg, hogy elvették tőlünk a picsába, még fiatal voltam

conchita wurst 2018.10.18. 15:12:30

@Brix: euroban az atlagber 2010ben 500 euro 260as arfolyamon, most 700 folott van 320as arfolyamon

persze mindenki tobb penzt akar, de evi 5% plusz inflacionyi beremelesnel tobbet atlagban nem lehet varni hosszu tavon - az elmult 2 evben ez 10% plusz inflacio volt, de ez szvsz nem tarthato

Ehhez kepest az atlagos eves realberemeklededes 1990-2010 kozott 1, azaz egy szazalek volt, az is adossag emelkedes mellett.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpt007.html

Ma az egy fore juto realkereset az 1990es 159%-a

Az 59%-bol 37% 2010-tol 2017ig tortent, harmadannyi ido alatt. Ehhez meg iden is kb. 10% fog hozzaadodni.

conchita wurst 2018.10.18. 15:18:46

@erkölcsi hulla: mit vettek el te agyatlan, az a penz nem volt sehol, hozzaferni nem lehetett

plusz ugye nem volt kotelezo kilepni a manyupbol

ami szabad 2018.10.18. 15:31:02

@maxval balcán bircaman: Brága Birca! Nem mintha meglepne, hogy örülsz a mások ellopott vagyonának, de azért mégis! A MANYUP akkor 3.000 Mrd ft volt, mára azonban kb. 6.000 Mrd lenne, hiszen "átirányították" azt az akkor 30, ma kb. havi 40 Mrd-ot, amit a munkáltatók addig a MANYUP-ba raktak. Nagy marha vagy, ha nem tudod értelmezni, hogy mivel a manyupok a megszűnéskor az INFLÁCIÓ FELETTI- vagyis REÁLHOZAMOT vissza is utalták a zembereknek, egyértelmű, hogy elég jól muzsikáltak, noha a legrosszabb pillanatban kellett felszámolni a befektetéseket, amikor minden bukóban volt. Azóta eltelt 7-8 év, és minden évben tudtak átlagban 5-6% pluszt hozni a 1,5%-os kamatkörnyezetben, vagyis TOVÁBBI ÉVI 3-4% reálhozamot termeltek azoknak, akik elég tökösek voltak maradni. Ezt azonban már eltapsolták, most nem erről, hanem az ÖNKÉNTES pénzárakra kivetett újabb sarcokról szólnak- a remélem rémhírek. Abban is van vagy 1.700 Mrd, és vagy 2M tag, akik nem nyalókázzák el minden hónapban a pénzüket, és azt gondolják, nyugdíjas éveikre nem a fasza kis alaptörvény által előírt gyerekeik megnyomorítása az amiből élni akarnak, hanem tesznek félre öreg napjaikra. Na. MOst erre is kacsingat ez az aranyos kormány, hogy növelje a közbizalmat. Mellesleg a manyup lenyúlással egyidejűleg, a munkáltatói járulékot - melyet a munkáltató a munkavállalója nyugdíjára fizetett- átnevezték szociális hozzájárulási adónak, ami majdnem nagyobb bűn, mint a lényúlt manyup, tekintve, hogy a járadék JOGOK ÉS KÖTELEZETTSÉGEK, együttese ( fizetni kötelező, de garantálja, hogy nyugdíjad lesz belőle! ) míg az adó KIZÁRÓLAG KÖTELEZETTSÉG, jog NÉLKÜL. Van a kettő kötött egy hangyafasznyi különbség! Úgyhogy te csak örülj, hogy megnyomorítanak öregkorunkra, sőt már előre a gyerekeinket is, nekem nem megy hogy mosolyogjak hozzá, és azt gondolom, ha az embereknek csak a 20% -a értené a kettő közötti különbséget, már tényleg üres lenne a Parlament!

2018.10.18. 15:34:16

@maxval balcán bircaman: "Bérek növelése: helyes lépés. 2022-ig legalább 100 %-os emelést kell kiverni a nyugati tőke pofáján." Hajrá birka, támadás! Látom ahogy a nyugati tőke összefossa magát a séródtól. Hahahaha!

conchita wurst 2018.10.18. 15:37:07

@ami szabad: A kotelezo MANYUP beszantasa mentette meg az allamot a csodtol, s agyazott meg a 90 utani legnagyobb aranykornak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.18. 15:44:13

@ami szabad:

Papíron lehet akár 20 billió Ft is, semmi jelentősége ennek.

A lényeg: a nép visszakapta a tőle elsíbolt nyugdíjadókat.

Az önkéntes nyugdíjtőzsde pedig legyen minden érdekelt magánügye.

morph on deer 2018.10.18. 15:48:11

@pityókaborsommelier:
Nyugi, ő csak ki akarja verni valaki - a nyugat tőke? - pofáján, semmi egyéb..!
Remélem, aztán majd lehiggad.

ami szabad 2018.10.18. 15:50:36

@conchita wurst: Ezt, tudom. Csőd közelében voltunk, és ez sokak hibája. Nyilván, elsősorban a megyó-gyurcsi szarságnak, a válságnak, Barosóéknak, aki nemet mondtak orbánnak a hiánycél elengedésére, és persze az olyan fidesz kiszólások sem (kósa, rogán) segítettek, amiben folyton a görögökhöz hasonlítottak bennünket, de hát istenem! Shortoltak a fiúk! Ha ellenünk, ha ellenünk. De legalább jó sokat kerestek rajta, és én ennek annnniyra örülök! :)

ami szabad 2018.10.18. 15:53:24

@maxval balcán bircaman: Mit kapott vissza???? Lófaszt, mama. egy az egyben besöpörték, nyoma sincs mára, ahogy az egyéni számláról sem szövegel a gabica, egyem azt a kiflicsücskös pofikáját! El is tüntették szem elől, gondolom, nem merik az utcára engedni. Igaz, már mindenkit a tek véd, talán nem véletlenül... Gondolom, a várba is startégiai okból költöznek, lefelé könnyebb volt mindig is lövetni, ad ez egy kis tartást paranoiáséknak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.18. 15:59:36

@ami szabad:

A nyugdíjkassza-cápáknak odaadott adók visszakerültek a költségvetésbe.

conchita wurst 2018.10.18. 16:19:32

@ami szabad: S most mondanak nemet Salvinieknek is a hianycel elszallasara, de szerintem az olaszok leszarjak.

rallus 2018.10.18. 16:39:04

"2018. augusztus 7. - 05:35

Öt éven belül megközelítheti Magyarország a maastrichti kritériumokban foglalt 60 százalékos GDP-arányos adósságrátát - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss elemzése, melyet a szokásos éves felülvizsgálat során készítettek."

Ja! És aranyat is ijedtünkben veszünk és a bérek sem emelkednek és a belső fogyasztás sem és.... Talán ezért erősödik olyan félelmetes iramban az ellenzék?

ami szabad 2018.10.18. 16:45:26

@maxval balcán bircaman: Kár, hogy semmihez nem értesz, de mindenhez érteni vélsz, vagy legalább is írsz róla egy kommentet. Azt hiszem, tényleg fizetett troll vagy, beton-magabiztosan állítasz bármit, amit megrendeltek. Talán, ha én is abból élnék, hogy másoknak fő állásban hazudozom, hátha beszopják azt a szart ( s mint látjuk, beszopják!) amit kormányzás címén nyomnak le a torkukon, tán elnézőbb lennék veled is. De ahogy azt a történelem már sokszor bizonyította, birca- fajzatok nélkül, a diktátorok kiszolgáló személyzete nélkül mit sem ér egy diktátor, ergo nem lesz diktatúra. Sem hitler, sem sztálin, sem az összes többi nevét nem ismerné senki, ha nem tudott volna karhatalom, propaganda és egyéb kiszolgáló személyzettel tömegeket meghülyíteni -és megfélemlíteni. Te és a fajtád, rosszabb mint egy kis görcs diktátor, mert TUDVÁN TUDOD hogy az, mégis, léért szolgálod. A kis görcs diktátorok ugyanis, többnyire elmebetegek, nem egy esetben el is hiszik, hogy ők igazából a nagy jótevők, vagy legalábbis egy idő múlva már annyit mondogatták maguknak, vagy hallották a slepptől, hogy elhiszik. Akik azonban a kis görcs diktátorokcskákból valóban diktátort faragnak, azok a te féléd. Ezt nem árt, ha magadban tisztázod, már ha ismered a lelkiismeret fogalmát, bár kétlem, hogy az elvi ismereten túl, valaha is lett volna dolgod vele, azt ugyanis csak az EMBEREK ismerik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.18. 17:00:05

@ami szabad:

Mindig az igazat állítom, ezért fizet a természetes jó.

A "diktátor" szó nem azt jelenti, hogy "ellenkezik a háttérhatalomnak", csak szólok.

élhetetlen 2018.10.18. 17:34:38

@conchita wurst: Úgy néz ki, hogy az agyatlan te vagy, ha képes vagy leírni, hogy „nem volt kotelezo kilepni a manyupbol”. Nem emlékszel arra a szövegre, hogy aki nem lép vissza, az egyáltalán nem kap állami nyugdíjat? Aki már fizetett 20-25-évet az államiba, az visszalépett. Ez zsarolás volt. Ja, hogy miután tömegesen visszaléptek, akkor visszavonták? Úgy már rendben?

élhetetlen 2018.10.18. 17:45:42

@conchita wurst: Ó, hogy az aranykor szellemében öntenének téged is aranyba! Csak egy vékony réteg, jó, lehetne hígítani egy kis rézzel, mert annyit nem érsz, de rád dermedne, beraknának egy sarokba, és élvezhetnéd az aranykort, és nem tudnál hülyeséget beszélni.

N. Barbie 2018.10.18. 17:46:27

@nemecsekerno_007: "hogy mások itthon hagyott nyugdíjasait is el kell tartani."

Es igen, ketszazezredjere is elsutod ugyanazt a lemezt, mikor mar sokszor csunyan beegtel vele. Hihetetlen. :DD

conchita wurst 2018.10.18. 17:48:55

@élhetetlen: strassbourgi birosag azt mondta minden ok

N. Barbie 2018.10.18. 18:01:28

@maxval balcán bircaman:
Mar megint itt egeted magad ostoba kamucallcenteres birka?

"Kötelező magánnyugdíj - hülyeség. Nem szabad zsíros, kapzs magánkezekben adni az emberek jövőjét."

Erdekes, nyugati orszagokban mukodik, csak viktornak nem jo. Illetve neki is jo lesz az, csak meg el kell egyengetni hozza a terepet, hogy valamelyik fideszhaveri kor kapja meg a rengeteg lovet. Mert gondolom gerinctelen, elvtelen fidesznyik leven azzal mar nem lesz bajod, ha az a zsiros magankez mondjuk penztaros lorinc barat keze lesz...

"Bérleti árak korlátozása: megvalósíthatatlan."
Megvalosithatatlan, annak aki nem is akarja. Annak, akik 2 nap alatt at tudnak verni foldtorvenyt, letelepedesi kotveny torvenyt, amikor ellophato penzrol van szo, azoknak akkor ez se legyen mar megvalosithatatlan.
Egyebken csak szolok, hogy a csunya nyugaton egyes varosokban mar ezt is megvalositottak. Torvenyben van befagyasztva az alberlet at, es a tulaj csak akkor emelhet, ha erteknovelo beruhazast, felujitast stb. csinalt az ingatlanon. Szoval ahol van akarat, ott tett is. Kar, hogy a maffiadnal csak a tolvajlasra van akarat, arra szuletnek is az azt lehetove tevo torvenyek.

"Bérek növelése: helyes lépés. 2022-ig legalább 100 %-os emelést kell kiverni a nyugati tőke pofáján. "

Mese habbal. A gazdad mar regen megmondta, hogy neki olcso munkaereju osszeszerelo orszagnak pont megfelel MO es nem is kivan valtoztatni rajta. Nyilvan, mert ahhoz mar esz is kene. A nyugati tokezesed is szanalmas, mikor viktorodek meg a ballibeknel is joval tobbel tamogatjak a multikat, szoval hagyjuk a mellebeszelest.

élhetetlen 2018.10.18. 18:07:47

@conchita wurst: „strassbourgi birosag azt mondta minden ok”. A cica egye azt az okos kis agyadat. (jaj, ne, neki árt, most nem jut eszembe megfelelő állat, mert úgy általában szeretem őket). Persze, hogy rendben volt, nem hoztak egy nap alatt törvényt, hogy nem fizetnek állami nyugdíjat, nem is küldtek erről személyre szóló levelet, tehát aki visszalépett, az önként lépett vissza. Az hogy mit nyomtak be ezzel kapcsolatban a köztudatba, és az emberek elhitték, ami a hírekben elhangzott, az nem bírósági ügy. Csak nem tisztességes, de ezt meg te nem érted.

morph on deer 2018.10.18. 18:23:27

@sírjatok:
“Valójában ez a dohányzással, ill. annak betiltásával függ össze”

Ez azért “zseniális” ötlet, mit mondjak!
Az ilyesmi egyébként is szokott működni, lásd az alkoholtilalom (prohibition)...

Szerintem tiltsuk be a szexet is, - Semjén már bemelegít..? - továbbá a 40 decibelnél hangosabb zenehallgatást, beszélgetést, stb, kivéve, ha orbánt éltetik, vagy a futballbírót kurvaanyázzák, mert megin más nyert...

Igen, ez egy nagyon fejlett és előremutató lépés lesz...

Piálni persze nem lesz tilos, feltéve, hogy rokon tölti demizsonból a kisüstit. Úgy nem káros. A demizsonnak.
————
Nem hiszem, hogy valamit is vesztettél a nemdohányzással. Nekem ugyancsak sikerült kihagynom, bár nem a tüdőrák miatt, hanem mert valami döbbenetesen felesleges dolognak tartottam, amivel csak a gond van.
Anyám dohányzott, és nem tiltotta nekem sem, sőt! Egyszer míg valami virággal babrált fogtam a cigijét a kertben, aztán amikor láttam hogy kezd elhalványulni a hamu alatt, beleszívtam, hogy el ne aludjon. Én mint szakértő.
- Érdekel? - kérdezte anyám, - gyújts rá!
Azt hiszem tiz-tizenegy lehettem, a cigi meg a mezítlábas Kossuth volt, ha ez mond valamit.
Szipákoltam kicsit, de elmagyarázta, hogy az nem dohányzás, azt tüdőre kell szívni, úgy az igazi. Aztán mikor már a szemeim guvadtak a köhögéstől, elvette tőlem a cigit.
Szóval azóta nem hiszem el, hogy valakinek az első cigaretta jól esett!
Később körülöttem szinte mindenki dohányzott, a haverjaim, - nincs egy cigid? - gyufád sincs?! - felesége(i)m, stb, csak én nem.
Időközben utolsó - Nr2 - feleségem már vagy tíz éve leállt a ‘normál’ dohányzásról, alkalmi dohányosként még pár évig próbálkozott, aztán azt is abbahagyta. Nem lett szomorúbb! ;)

Szerintem sose bánd, nem ért érdemi veszteség, sőt!

élhetetlen 2018.10.18. 18:24:19

@konrada: „Önkéntes magánnyugdíjak azóta is - köszönik szépen - megvannak.”. Ráadásul a Manyupok is. Tény, volt pár összeolvadás, de ez belefért, de senki nem veszített azon sem. Csak, mert volt olyan ismerős házaspár, ahol úgy döntöttek a zavaros tájékoztatási viszonyok között, hogy az egyik visszalép, a másik marad. Aki maradt, nem panaszkodik. És, ha előbb megadja magát, mintsem hozzájutna, akkor még megkapja a gyereke, míg az államiban akkor úszik a teljes életen keresztüli befizetés. Az államot „értem”, így gazdaságos, csak az embereket nem, akik szerint nekik ez így jó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.18. 18:36:31

@N. Barbie:

Sehol se működik a kötelező manup. Ez egy antidemokratikus, kifosztó intézmény eleve.

Olcsó munkaerejű ország? Miközben éppen Orbán növelte eddig a legjobban a béreket, Még első, liberális kormányzása alatt is (1998-2002).

élhetetlen 2018.10.18. 18:40:05

@felső határ nincs: "valamint a lakás-és albérletárak korlátozása, leszorítása.". Fel is kérhették volna, de akár engem is. Tudod, csak befolyásolás. Ha nem az airbnb-nen kiadható kedvezményes adózású szobák számát növelték volna, hanem az kapna adómentességet, aki fél évre, vagy annál hosszabb időre adja ki a lakását, akkor az itt élő diákok, fiatalok lehet, hogy nem élnének ebben az albérlet nyomorban. De a kormány úgy látta, hogy a három napra, olcsó szállásra jövő, belvárost telehányó bulituristák hasznosabbak. Szóval nem olyan bonyolult ez. Én meg hányom a falra a borsót, bár ez nem az a jelentése ugyanannak a szónak.

élhetetlen 2018.10.18. 18:47:47

@maxval balcán bircaman: Tudom, hogy nem érdemes veled foglalkozni, de mindig sikerül olyat írnod, ami lecsapja a biztosítékot. „A nyugdíjkassza-cápáknak odaadott adók visszakerültek a költségvetésbe.”. És onnét hova, te világító torony?

rallus 2018.10.18. 18:53:03

@élhetetlen: Tudsz valakiről, aki nem kapja meg a jogos nyugdíját?

conchita wurst 2018.10.18. 18:56:36

@élhetetlen: ez a libbant emlekezet, de a birosag maskent latta

felső határ nincs 2018.10.18. 18:57:55

@élhetetlen: alberlet nyomorban?

ezert kapott a fidesz megint ketharmadot?

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.18. 19:33:05

"„A nyugdíjkassza-cápáknak odaadott adók visszakerültek a költségvetésbe.”. És onnét hova, te világító torony?""

Például a családok támogatására. 2010-hez képest ez az összeg megkétszereződött!

élhetetlen 2018.10.18. 19:33:32

@rallus: Még nem, de elég sokan szorgalmazzák a FIDESZ hívei közül, hogy maximálni kell, (bár a maximálás létezett, pont a FIDESZ törölte el a levonási plafon megszüntetésével), illetve csökkenteni kell a nyugdíjakat, lásd @nemecsek erno_007: nagyon sokszor leírt szövegét, „Egy egyszerű kérdést kéne feltenni a nyugdíjasoknak: mennyit hajlandóak engedni az életszinvonalukból, hogy több legyen az unokájuk nettója.”. A kormány bármikor engedhet a „népakaratnak”. Meg is támogathatja egy népszavazással, és ha nem mennek el elegen, akkor is érvényes, lesz, ha azok, akik elmennek, megszavazzák. Nem láttál még ilyet? „Tudsz valakiről, aki nem kapja meg a jogos nyugdíját?”. Ez nem érv, mert tudtál valakiről, hogy elvették a dohány árusítási jogát, mielőtt megtörtént? Na, ugye.

élhetetlen 2018.10.18. 19:41:13

@conchita wurst: Leírtam, hogy miért látta a bíróság másként. Mi lett volna, ha arra válaszolsz, és nem mész át papagáj üzemmódba? Vagy arra nem tudsz válaszolni?

élhetetlen 2018.10.18. 19:56:58

@atomic power 1986DucaDuca: „Például a családok támogatására. 2010-hez képest ez az összeg megkétszereződött!”. És hány családot érint, a létező családokhoz képest? Mert engem az nem igazán hat meg, hogy hányan kapják a 10+10-et, a lazított szabályok szerint már akkor is, ha van megfelelő méretű lakásuk, és akármekkorára is, felső ár limit nélkül. Ezt én nem családtámogatásnak látom, hanem az építőipari vállalkozók támogatásának. És sajnálom, rossz a konstrukció, az építőipari vállalkozók azon is kereshetnének sokat, ha az állam bérlakásokat építene, ahol kezdhetne egy család negyven négyzetméteren, akár egy gyerekkel is, és ha már kettő van, vagy több, akkor költözhetne még megfizethető áron nagyobba, de addig is lenne hol élni.

conchita wurst 2018.10.18. 20:07:52

@élhetetlen: van relevans meg irrelevans velemeny, a birosage az elobbi, a tiede meg

conchita wurst 2018.10.18. 20:09:15

@élhetetlen: helyes hogy elsosorban a keresokre koltik a keresok adojat

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.18. 20:10:23

@élhetetlen:

Az, hogy mennyire hatekony a CSOK, az lehet vitatéma. Változásokon fog még keresztülmenni, az biztos. Mindenesetre egy olyan terület, ahova az állam többet invesztál, s ez európai öszehasonlítasban is a legmagasabb érték GDP aranyosan /5%/.

élhetetlen 2018.10.18. 20:18:13

@felső határ nincs: „ezert kapott a fidesz megint ketharmadot?„ Ebbe kár belemenni. A népesség elég rendesen fel lett szeletelve. Aki viszonylag jól keres, az örül az 15 %-os szja-nak, többször megy a tengerre, vagy síelni, és nem érdekli, hogy a minimálbérből ez a levonás már valakinek fáj. Rezsicsökkentés, amit nem lehetett volna szarabbul megcsinálni, de aki szegény és kap 300 forint kedvezményt, és nem tudja, hogy van, aki 30 ezret kap, az örül, mert azt hiszi kapott valamit. A közmunkás, aki lelkesen szavaz a fideszre, (mert kis közösségben kiderülhetne, ha nem) és akkor közmunka sincs. És az a réteg, aki nem kap mást, csak a propagandát, hogy Orbán megvédi mindentől, és további információ hiányában ezt el is hiszi. És a szétesett ellenzék. Tehát lehetsz hülye, de engem ne nézz annak, tudom, miért kapott a FIDESZ 2/3-ot. Csak annyi van, hogy ezt használhatnák úgy is, hogy ne csak egy szűk rétegnek legyen jó. Ennyi.

pizo 2018.10.18. 20:18:37

@morph on deer: Apámat 8 éves koromban kb. cigarettával a kezében vitték el a mentők, szívinfarktust kapott. Soha többet nem gyújtott rá, még 30 évet élt. Negyedévvel az eset után már nem bírta elviselni, ha valaki dohányzott a közelében. Könnyezett és köhögött tőle. Soha nem éreztem még csak kíváncsiságot sem, hogy kipróbáljam.

Zoli

conchita wurst 2018.10.18. 20:31:55

@élhetetlen: ezek szerint vagy hazudsz a minimalberes szoporollerrol, vagy mindenki gazdag az orszagban mert a fidesz agyonvert mindenkit a valasztason

különvélemény 2018.10.18. 21:05:50

Még egy kommunista blog, nagy hiány van belőlük mostanában, alig egy tucat nő ki a földből naponta.

nemecsekerno_007 2018.10.18. 21:09:39

@N. Barbie: Arról nem én tehetek, hogy még mindig nem érted. Egyébként nem tudom mit nem lehet ezen nem érteni.

élhetetlen 2018.10.18. 21:13:59

@conchita wurst: ezek szerint vagy hazudsz a minimalberes szoporollerrol”. Persze, hazudok. Bocs, úgy látszik, a több embercsoportról írtak már túl bonyolultak voltak, nem tudtad felfogni. „. Rendben, ezzel nem terhellek tovább. „helyes hogy elsosorban a keresokre koltik a keresok adojat”. Jó gondolat, lehet folytatni. Be sem kéne szedni az adójukat, és nem kéne ilyenekkel vacakolni, hogy állami egészségügy, meg közoktatás, mert a keresők megfizetnék a magániskolát, magánkórházat, az ország másik fele meg dögöljön meg. Egyszerű a képleted, és olyan emberhez méltó. Na, befejeztem veled, mára sok voltál.

conchita wurst 2018.10.18. 21:15:50

@élhetetlen: a magasabb jovedelmuek miatt van egyaltalan allami iskola es egeszsegugy

tudod hany minimalberes van? 3-400ezer, a 4,4 milliobol

élhetetlen 2018.10.18. 21:34:01

@atomic power 1986DucaDuca: Nem érted, hogy mi a problémám a CSOK-kal, vagy nem akarod érteni. Ha egy családot akarnak támogatni, pl. akinek van két gyereke, és szeretne még egyet, annak, ha még egy szobát szeretne, miért kap használt lakás esetén csak kb 2 millát, miért kap 10+10-et, aki újat vesz. Miért nem ér annyit három gyerek egy használt lakásban, mint egy újban. Erre mondom, hogy ez nem a családtámogatásról szól. Ezt finomíthatják, de amíg egy nagyobb használt lakásba költözésnek, és egy új lakás vételének ennyire különböző a támogatása, az nem családtámogatás.

kvadrillio 2018.10.18. 21:51:14

ha válság lesz megint, akkor remélem az 1 %-ot a 99 % eccerűen lefejezi occt kész ! :O))))) az összeharácsolt vagyonukat meg szétosztják.............

atomic power 1986DucaDuca 2018.10.18. 22:09:33

@élhetetlen:

Te vetetted fel, hogy mi lett azokkal a penzekkel, amit az allam a nyugdíjkasszákon megtakarított. Én megírtam, hogy van egy terület /csaladtamogatasok/, ahol jelentős növekedés volt. A többi per pillanat irreleváns a kérdes szempontjából. A csaladtamogatasok rendszerét fejleszteni fogják és remeljük,hogy kijavitjak a meglevő hibakat. A lakaskassza allami tamogatasanak megszüntetese miatt is indokolt a rendszer atalakítasa.

élhetetlen 2018.10.18. 22:15:05

@conchita wurst: „tudod hany minimalberes van? 3-400ezer, a 4,4 milliobol”. Hagyjál már a hülyeségeidel, már kértem. Tehát szerinted, 4 millió meg jól keres, és gazdag? Az még nem baj, hogy kevés az eszed, de ne osszad már, mert egyre kevesebb marad. Érted te, hogy mit írsz?

élhetetlen 2018.10.18. 22:23:23

@atomic power 1986DucaDuca: „és remeljük,hogy kijavitjak a meglevő hibakat.”. Az, hogy használt lakás nagyobbra cserélésére sokkal, sokkal kevesebbet adnak, mint új lakás vásárlására, az nem hiba, hanem a koncepció része. Nem család támogatás, hanem az építési vállakozók támogatása közpénzből. Magyarázhatod, de ez van.

conchita wurst 2018.10.18. 22:24:21

@élhetetlen: mondtam en ilyet?

Szerintem netto egy millio folott kezdodik a "jo kereset", haztartasonkent.

élhetetlen 2018.10.18. 22:49:30

@conchita wurst: „helyes hogy elsosorban a keresokre koltik a keresok adojat”. Bravó. Te csak ezt mondtad.És csak max. 400 ezer minimálbéres van. És hány van, akinek összejön a nettó millió havonta, és mi a van a minimálbéres, és a millát keresők között? És hányan élnek a minimál bér alatti juttatásokból, rokkantak, kisnyugdíjasok, hát igen, ne rájuk költsünk, hanem a keresőkre, és sokat a sokat keresőkre. De próbálj meg kihagyni a hasonló agymenéseidből, nekem ez nem fér bele a világképembe.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2018.10.18. 22:50:43

@nemecsekerno_007: A te szüleid meg az én szüleim fizették mindkettőnk taníttatását.
A tiédnek nem volt sok értelme.
Jó tudom te valami számítógépes melót végzel irodában havi többszázezerért esetleg millióért.

Egyébként elég szép összeget küldenek haza,akik kimentek.
Elég szép költségvetési tényező.
Ezen felül miért akarsz lehúzni még pénzt olyanoktól akik nem olyan ostobák,mint te vagy?

conchita wurst 2018.10.18. 23:07:17

@élhetetlen: kb. mindenkit a sajat baja erdekel, nem a mase

élhetetlen 2018.10.18. 23:28:04

@conchita wurst: „kb. mindenkit a sajat baja erdekel, nem a mase”. Remélem, ez nem mindenkire igaz, de ez a hozzáállás szépen minősít téged. Még az állatok között is, legyen az egy elefántcsorda, vagy majomcsapat, él az elesettek, sérültek segítésének ösztöne. Te büszke vagy rá, hogy az állatoknál is kevésbé vagy szociális. Ne írj többet, undorít a hozzáállásod.

conchita wurst 2018.10.18. 23:31:44

@élhetetlen: a homleszeknek se a mikulas ad szallast

de ugyanigy szart minden part a homleszekre, tavaly telen az volt a baj, hogy kint maradtak onkent, s az alkeszek megfagytak, most az a baj hogy nem maradhatnak kint, pedig hat joguk van

asit ezen mindenki

élhetetlen 2018.10.19. 02:24:20

@conchita wurst: „ tavaly telen az volt a baj, hogy kint maradtak onkent, s az alkeszek megfagytak, most az a baj hogy nem maradhatnak kint, pedig hat joguk van„. Agyatlan gyökér, nem az a baj, hogy nem maradhatnak kint, hanem az hogy ezt azelőtt foglaták törvénybe,mielőtt biztosítottak volna emberi élethez méltó szállást. Ezen csak a hozzád hasonló lények ásítanak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.19. 05:58:56

@élhetetlen:

Tényelet írtam le.

A manyup lényege az volt, hogy az állam odaajánzékozza a befizetett nyugdíjadó részét magáncégeknek. Ennek semmi értelme. S a manyup sikeres beszántásával ez az átadott ajándék szinte teljes egészében vissza lett véve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.19. 06:00:09

@élhetetlen:

Tény, hogy Zorbán nem ajánlott fel 5-csillagos szállodát a hajléktalanoknak.

Most mondok valami meglepőt: nem is kellett volna.

conchita wurst 2018.10.19. 09:43:56

@élhetetlen: mondjak a lipsik, s mindenki asit

Andy73 2018.10.19. 10:15:25

"Arra hivatkozva nem érdekelte a kivándorlás a kormányt, hogy a külföldi ország legtöbbjében nincs két évig gyes, amíg az anya otthon maradhat a gyerekkel."

Igen, a legtöbb országban nincs, viszont Magyarországon 3 évig van GYES, nem csak 2 évig. A GYED van 2 évig, és utána még egy évig a GYES. Egyébként a GYES-s nem az Orbán-kormány vezette be, "látszatintézkedésként", vagy azért, hogy itthon tartsák a magyarokat. Több mint 50 éve, 1967-ben vezették be, még Kádárék mert már akkor kevés gyerek született a rengeteg abortusz miatt - akkoriban sajnos több magzatot abortáltak a magyar nők, mint ahányat megszültek.

A posztból így leginkább a poszter tájékozatlansága derül ki. Feltehetően ő még nem szült, mert akkor nyilván tisztában lenne ezzel, de az is lehet, hogy még az ismeretségi körében sem találkozott hasonló dologgal, mert még nem is hallott róla.

"Mit ér ilyenkor az élete végéig járó adókedvezmény, ha a gyes után három gyerek mellett nincs munkahelye? Addig a 3*2 évig álom lehet otthon lenni, CSOKos lakásban/házban. De utána?"

Nos, valóban, senkinek sem ajánlom, hogy csak a CSOK miatt szüljön 3 gyereket, még a poszternek sem, pedig akár 9 évig is GYES-en lehetne, nem csak 6-ig. Először csak szüljön legalább egyet, ha késznek érzi rá magát, és ha van egyáltalán párja, aki szintén szeretne gyereket, de ne csak a szociális juttatásokért. A 3 gyerek után járó CSOK-ot pedig inkább csak akkor vegye fel, ha már úton van a harmadik, különben meglehetősen kockázatos a dolog, bármennyire is izgatja ez a posztert.

Andy73 2018.10.19. 10:51:18

"Minden jó lépés a felismeréssel kezdődik"

Kedves Enikő!

A szlogennel egyetértek. Éppen ezért drukkolok, hogy felismerje, hogy a gyermekvállalás nem elsősorban anyagi kérdés. Drukkolok, hogy felismerje, hogy a gyermek és a gyermekvállalás örömet jelent, és akkor talán idővel Ön is vágyni fog rá, nem csak a gyermekek után járó szociális juttatásokra.

N. Barbie 2018.10.19. 14:00:22

@maxval balcán bircaman:
"Sehol se működik a kötelező manup. Ez egy antidemokratikus, kifosztó intézmény eleve."

Persze, mert te azt mondod, akkor az ugy van. Nem vagy te veletlen fidesznyik? Ja, de. A ti alternativ valosagotokban mukodnek ugy a dolgok, hogy csak elegszer kell mantraznia a partTV-nek, hogy duborog a gazdasag meg jol elnek az emberek es akkor rogton igaz is lesz.

"Olcsó munkaerejű ország? Miközben éppen Orbán növelte eddig a legjobban a béreket, Még első, liberális kormányzása alatt is (1998-2002). "

Mar megint logikai bukfenc az "ervelesed". Az, hogy jobban novelte a bereket, mint az elodei, attol meg a berek nem magasak. Csak megalazoan alacsony helyett max. mar eppen nem lehet ehen halni belole.
Persze ehhez fel kellett tetelezni, hogy tenyleg orban novelte a bereket, ami alapbol egy kamu propagandaduma, mert a berek a kulfoldre koltozott sok 100e ember miatt letrejovo munkaerohiany miatt nottek, nem mert I. orban viktor okegyelmessege ugy dontott. O csak aljasul kielvezi a sikert, amihez semmi koze.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.19. 14:08:58

@N. Barbie:

A nyugdíj az állam feladta, kiadni magánkézbe bűn.

Én máég emlékszem a Fidesz 50 %-os béremelésére 2002-ből. Akkor az egész ballib tábor azon gágogott, hogy nem szabad, mert a szabad piac, annak láthatatlan keze, meg a hatékonyság, meg elmenekül a tőke, infláció, csőd, totális munkanélküliség, plusz anyámtyúkja.

N. Barbie 2018.10.19. 14:33:36

@maxval balcán bircaman: Micsoda meglepetes, megint mellebeszelsz.

Mint mar irtam, csak nem fogtad fel, attol, hogy emelkedtek a berek, meg mindig a beka segge alatt vannak. Ez teny.

Vagy mondom maskepp. 2017-ben ugy 4%-kal nott MO-n az atlagber. Micsoda utolerhetetlen teljesitmeny, hat ez az orban tenyleg egy politikus-zseni, az evezred koponyaja, gondolja az atlaghulye fidesznyik.
Aham. Romaniaban meg 8.3%-kal. Hoppa. Akkor ott ket orbanviki van? Vagy akkor talan megsem akkora zseni a gazdad? Esetleg ez a ket adat pont azt tamasztja ala amit irtam, hogy meg mindig fos a fizetes es a relativ alacsony fizeteseket sokkal konnyebb emelni, mint a mar alapbol magasabbakat?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.19. 14:40:40

@N. Barbie:

A román bérszint mégis a magyar kb. 75 %-a. Ha hozzáadod, hogy ott nagyobb a pénz vásárlóértéke, kijön hogy a román átlag életszínvonal a magyar 90 %-a.

N. Barbie 2018.10.19. 14:59:36

@maxval balcán bircaman: Fejezd be a mellebeszelest.
Nem eletszinvonalrol beszeltem, csak kinodban probalsz terelni.

N. Barbie 2018.10.19. 15:52:21

@maxval balcán bircaman: Persze.
Elmondom a folyamatot: en irom, hogy szarok otthon a berek, te jossz azzal hogy a gazdaid pedig milyen sokat emeltek, erre irom, hogy ha akkora zsenik, akkor egy romaniaba miert volt 2x akkora az emelkedes, na erre ejted az emeles temat, valtasz eletszinvonalra.
Szanalmas vitakeptelen fidesznyik agyhalott vagy.
süti beállítások módosítása